Cins Kedilerin Sağlık Sorunları ve Özel Genetik Bozuklukları By: Asrevya Date: 04 Eylül 2022, 02:34:51
Ülkemizde ve dünyada cins kedi merakı nedeniyle birçok hayvan hayatını acı çekerek geçirmek zorunda kalıyor. İnsanlara sevimli ve farklı gelen fiziksel özellikleri nedeniyle ilgi gören, fakat bu özelliklerini genetik deformasyon sonucu kazandıklarını umursamadan çiftleştirilmeleri nedeniyle resmen işkence dolu bir pazar oluşturulmuş oluyor. Bu listenin ilk sıralarını da petshoplarda yüksek fiyatlara satılan en popüler kedi cinsleri oluşturuyor.
Siyam kedilerinde görülen hastalıklar
Solunum yolu hastalıklarında basık suratlı kedilerden sonra en yatkın olan kedi türüdür. Kalp hastalıklarına ve ilerleyen yaşlarda kalp yetmezliği hastalığına siyam kedileri genetik olarak daha yatkınlardır.
İran kedilerinde görülen hastalıklar
İran ve Himalayan kedileri düz suratları nedeniyle spesifik olarak ayrılırlar. Burunlarının düz olması, kemiklerinin basık olmasından kaynaklanır. Bu nedenle solunum zorluğu çeken İran kedileri, ayrıca kafataslarının çöküklüğü nedeniyle de gözlerinde iltihaplanma ve diş yapılarında bozukluk yaşarlar. Bu durum göz yaşlarını kolay akıtamayıp göz çevresinin hep iltihaplı ve kahverengi bir çemberle kaplanmasına sebep olur. Diş bozuklukları ise çene bozukluklarına yol açarak beslenmelerini zorlaştırır. Ayrıca İran kedilerinde böbrek taşı oluşma riski diğer türlere göre daha yüksektir.
Birman (Burma) kedilerinde görülen hastalıklar
Wong Mau ve Siyam kedilerinin kırması olarak ortaya çıkmış olan Birman kedilerinin genetik yapısı maalesef diyabet tip 2'ye oldukça eğilimlidir. Birman kedilerinin buna uygun olan diyet programları ile beslenmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde diyabet etkisiyle obezite, böbrek yetmezliği ve beraberindeki birçok hastalık kendini gösterecektir.
Maine Coon, Ragdoll ve Norveç Orman kedilerinde görülen hastalıklar
Kedi türleri arasında popüler olan ve irilikleriyle bilinen bu türlerde maalesef pofuduk görüntülerinin ardında yatan genlerinin mutasyona uğraması sebebiyle kalp yetmezliği rahatsızlıkları çok sık görülür. Özellikle ilerleyen yaşlarda hayatlarını kaybetme sebeplerini kalp krizleri oluşturur. Ayrıca Ragdoll cinsi kedilerin de böbrek rahatsızlıklarına eğilimleri vardır.
Manx kedilerinde görülen hastalıklar
Manx kedileri, adını da verdikleri Manx sendromunun kurbanlarıdır. Doğuştan kuyruksuz veya kısa kuyruklu olarak dünyaya gelip sevimli görüntülerine aldanılan bu minnoşlar kuyruklarındaki kemiklerle birlikte sinirlerinde de eksiklik yaşarlar. Özetle omurgaları tamamlanmadan doğan bu cins kediler arka bacaklarında eklem tutmazlığı, idrar tutamama, rektumlarının dışarı çıkması gibi sorunlar yaşarlar. Bu yüzden bu cins kedilerin birbirleriyle çiftleştirilmemeleri gerekir. Doğacak yavruların omurgalarının daha da zayıf olması, hayata tutunmalarını tehlikeye sokar.
Scottish Fold kedilerinde görülen hastalıklar
Scottish Fold kedileri kesik kulakları ve yuvarlak suratlarıyla tanınırlar ve en son türetilen yapay bir kedi cinsidir. Özellikle ünlüler tarafından da talep gören bu kediler aslında ömürlerini acı çekerek geçiriyorlar. Kulaklarının kesik gibi gözükmesine sebep olan kıkırdak yoksunluğu, bütün vücutlarındaki eklemlerde kendini göstermeye başladığında iskelet sistemi çökmeye başlıyor. O kadar zayıf bir yapıya sahipler ki, eklemlerinde eksiklik, yamukluk ve deformasyon nedeniyle ömür boyu tedavi görmek ya da ameliyat olmak zorunda kalabiliyorlar. Öte yandan birçok ülkede bu türün birbiriyle çiftleşmesi yasaklanmış durumda. Doğacak yavruların iki ebeveynden alacakları zayıf genler nedeniyle anne karnında ölü doku halinde doğması muhtemel olduğu için ancak başka türlerle çiftleştirilmelerine izin veriliyor.
Munchkin kedilerinde görülen hastalıklar
Munchkin kedilerinin özelliği olan kısa bacaklar da yine bacaklarında bulunan eklemlerin deformasyonundan kaynaklanır. Röntgende de görebildiğiniz üzere normal bir kedinin bacağı ile Munchkin kedisinin bacağı arasındaki fark kendini açıkça göstermektedir. Bu durumun yarattığı acının üzerine cüssesini bu minik ayaklara yüklediği gerçeğini de söylersek sanıyoruz ki bunun işkenceden öte bir şey olmadığına hemfikir oluruz.
Beyaz tüylü ve mavi gözlü kedilerde görülen sağırlık
Ankara ve Van kedilerinde beyaz tüylü ve mavi gözlü olanlarında genetik mutasyon sonucu sağırlık görülme ihtimali diğer kedilere oranla %90'ın üzerindedir.
En sağlıklı kedi türü Tekirlerdir
Tekir kediler birçok cinsin çiftleşmesi nedeniyle geniş bir gen havuzuna sahiptir. Bu nedenle daha sağlam bir yapı gösteren tekirler aynı zamanda diğer cinslere göre oldukça hareketli ve zekidirler de. Yani bildiğimiz Anadolu kedimiz, sokak kedimiz, canımız Tekirimiz aslında en doğalı ve sağlıklısıdır.
Merve Akşit