ForumSever Asya
Pages: 1
Ayutthaya Tapınakları - Tayland By: Asrevya Date: 02 Eylül 2022, 23:02:31

Ayutthaya'da –Tay Krallığının başkenti olduğu sürece- farklı hanedanlardan 33 kral hüküm sürmüştür.
Rochana Yolu üzerindeki araştırma enstitüsü şehir üzerinde çalışmaktadır.
Ayutthaya'daki "Fil Ağılı", vahşi filleri hapsetmek için kullanılan, duvarları tik ağacından kütüklerle yapılmış bir yapıdır.

Ayutthaya 1350 ile 1767 yılları arasında, Tay Krallığının (Daha sonra Siyam Krallığı) başkenti olmuştur.Kral U Thong tarafından kurulan şehir, kuzey güçleri Tay halkını güneye sürdüğünden beri başkent olan Sukhothai'nin yerini almıştır.Şehir 1767 yılında Burmalılar tarafından yıkılana kadar 417 yıl boyunca gelişmeye devam etmiştir.

Şehir bugünkü yıkıntıları, kuleleri ve 400'den fazla manastırı ile Bangkok'tan gelen günübirlik turistler için bir cazibe merkezidir.

Şehrin kalbinde yer alan antik sarayın inşasına Kral U Thong tarafından başlanmış; fakat diğer hükümdarlar tarafından yapımına devam edilmiştir.Sonradan eklemeler arasında en göze çarpan yapı Wat Phra Si Sanphet Tapınağıdır.Bu tapınak 2.Ramathibodi tarafından yaptırılan 16 m boyundaki ve 170 kg ağırlığındaki altından Budha heykeline ev sahipliği yapmıştır.Daha sonra şehri zapt eden Burmalılar altını eritmek için heykeli ateşe vermişlerdir.


Önemli Yapılar
1767 yılında yaşanan işgalden payını alan binalar arasında geride sadece tuğla temelleri ve duvarları kameriyeler de vardır.Burma işgaline kurban giden daha erken döneme ait eser ve yapılar ise sonradan orijinallerine sadık kalarak restore edilmiştir.Tuğla temelli ahşap yapı olan Tri Muk, Kral Chulalongkorn tarafından 1907 yılında yenilenmiştir.

1956 yılında ise Tay Hükümeti tüm tarihi şehirleri restore etmeyi üstlenmiştir.O sene içerisinde aralarında 15. yy'a ait olan stupalarda dahil olmak üzere birçok yapı restore edilmiştir.Stupalarda Ayutthaya krallarının külleri muhafaza edilir.Yenilenen bir diğer önemli yapı ise Tayland'da ki en büyük bronz buda heykellerinden birine ev sahipliği yapan Wihan Phra Mongkhon Bophit'tir.

Chankasem Sarayı şehre Kral Maha Thammaraja zamanında kazandırılmış ve kralın oğlu Naresuran'ın ikametgahı olmuştur.Bundan sonra yıllarca atıl kalan yapı, Chakri Hanedanı'ndan Kral Mongkhut için Ayutthaya'yı ziyaretlerinde kalacağı yer olaraka yeniden inşa edilmiştir.Ayrıca Rochana yolu üzerindeki Chao Sam Phraya Müzesi'nde antik Buda heykellerini, kabartam levhaları ve 500 yaşından fazla olan sanat eserlerini görebilirsiniz.

Wat Mahathat
Altın Dağ Pagodası olarak bilinen Chedi Phu Khao Thong Tapınağı
Ayutthaya'nın kuzeyinde yer alır ve yüksekliği 80 metredir. 1569 yılında Burma Kralı Burengnong tarafından işgalin bir nişanesi olarak yaptırılan tapınak, Burma tarzında inşa edilmiştir.Fakat Kral Naresuan'ın 1584 yılında şehrin bağımsızlığını tekrar kazanmasından sonra, pagodayı Tay stiline dönüştürmek için çalışmalar yapılmıştır.

Şehrin biraz dışında yer alan Wat Yai Chai Mongkon, Kral U Thong adına 1357 yılında inşa edilmiştir.1592 yılında Kral Naresun, fil sırtında yapılan düelloda Burma veliahdını öldürdükten sonra zaman kaybetmeden bu tapınağa Chedi Phu Khao Thong'daki eşitlenmesi için eklemeler yaptırmıştır.Çukurda kalmış olmasına rağmen günümüzde yapı hala kilometrelerce öteden görülmektedir.

İkiz Tapınaklar
Chi kun ve Naresun yollarının kesiştiği yerde bulunan Wat Phara Mahathat 1384 yılında Kral Ramesuan tarafından yaptırılmıştır.Buranın yüksek pagodası Burmalılar tarafından yıkılmıştır. 1956'da yapılan yenileme çalışmaları sırasında kazılarda, buradan bir hazine sandığı çıkmıştır.Sandığın içinden altın bir kutu içinde Buda'nın kutsal emanetleri, birçok altın Buda heykeli; altın, zümrüt ve kristalden yapılmış pek çok değerli eşya çıkmıştır.Tüm bunlar şu anda Bangkok Ulusal Müzesi'nde yer almaktadır.

Bu tapınağın tam karşısında ise ikizi Wat Ratburan yer almaktadır.Yedinci Ayutthaya kralı 2.Borommaratcha tarafından yaptırılmıştır. 1958'deki kazı çalışmalarına kadar yer altında kalan eşyalar arasında krallığa ait giysiler, iyi işlenmiş altın ziynet eşyaları ve Buda heykelleri bulunur.


renkliyolculuk