25 Aralık Atatürk Günlüğü By: Asrevya Date: 28 Mart 2022, 10:08:56
1937 - Atatürk'ün, Gaziantep'in kurtuluşunun 16. yıldönümü nedeniyle gece Ankara Halkevi'nde düzenlenen toplantıyı şereflendirmesi ve Gazianteplilere telgrafı: "...Eğer bir gün millet, vatan ve Cumhuriyet'in yüksek menfaatleri gerektirirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye hazır bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir!"
1936 - Atatürk'ün, Gaziantep'in 15. kurtuluş yıldönümü nedeniyle Gazianteplilere telgrafı: "...Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilir! En eski çağlardan beri tarihî Türk yurtlarında, Türklüğün yüksek varlığını kahramanlıkla tespit etmiş olanlarla, şahsen beraber olduğumu ifade etmekten duyduğum zevk ve mutluluk yücedir."
1935 - TBMM'de Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun kabul edildi. "Tunceli Kanunu" olarak bilinen kanuna göre eskiden Elazığ'a bağlı bir ilçe olan Dersim, il yapıldı ve adı Tunceli olarak değiştirildi.
1937 - Atatürk'ün, Gaziantep'in kurtuluşunun 16. yıldönümü nedeniyle gece Ankara Halkevi'nde düzenlenen toplantıyı şereflendirmesi ve Gazianteplilere telgrafı: "...Eğer bir gün millet, vatan ve Cumhuriyet'in yüksek menfaatleri gerektirirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye hazır bulunduklarına da şüphem olmadığı bilinmelidir!"
1936 - Şark Demiryolları hükümet tarafından satın alındı.
1932 - Atatürk'ün, saat 15.00'de Başbakanlığa gelerek kabine toplantısı'na başkanlık yapışı.
1931 - Atatürk'ün, akşam Yeni Sinema'ya giderek film izlemesi.
1930 - Atatürk'ün, sabah Edirne Türkocağı'nı ziyareti, gençlerle görüşmesi, gösterdikleri içten duygu ve sevgi gösterileri nedeniyle Edirnelilere teşekkürü.
Atatürk'ün, öğleden sonra Edirne'den ayrılışı ve akşam İstanbul'a dönüşü.
Atatürk, Edirne'den otomobille hareketini takiben Havsa'da 15 dakika kadar Cumhuriyet Halk Partisi binasını ziyaret etmiş, daha sonra Babaeski'ye gelerek, Belediye'yi ziyaretini takiben İstanbul'a dönmek üzere trenle ayrılmıştır.
1922 - Atatürk'ün, "Le Journal" muhabiri Paul Erio'ya Çankaya'da demeci: "...Türkler, kapitülâsyonların devamının kendilerini pek az bir vakitte ölüme sevk edeceğini pek iyi anlamışlardır. Türkiye, esir olarak mahvolmaktansa, son nefesine kadar mücadeleye karar vermiştir!" (Bu demeç, gazetenin 1.1.1923 tarihli sayısında yayımlanmıştır). [Kocatürk]
TBMM'nin gizli oturumunda Başbakan H. Rauf Orbay'ın Lozan Konferansı hakkındaki açıklamaları ve görüşmeleri yapıldı.
1921 - Gaziantep'in kurtuluşu.
Antep ve Nizip'i de terkeden Fransızlardan sonra buralara Türk güçleri yerleşmeye başladı.
Meclisin gizli oturumunda veliaht Abdülmecit Efendi'nin Anadolu'daki hareketi destekleyen ve başarı dileyen mektubu okundu.
1920 - Yunan Kralı Aleksandr'ın ölümü. Konstantin tahta çıkışı.
1920 (25-26) - Atatürk'ün, -Vekiller Heyeti kararıyla gelişigüzel gönüllü er toplanmasının yasaklanması üzerine- askerî ve mülkî memurlara, belediyelere ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine bildirgesi: "Hiçbir kimse hiçbir sebep ve suretle hükümet merkezinin bilgisi olmaksızın kuvvet toplamaya yetkili değildir. Bu bildirgenin bildirilişi tarihinden evvel bu yolda girişimde bulunmuş olanlar varsa derhal kendilerini ve girişim amaçlarını doğrudan doğruya bana haber vereceklerdir." [Kocatürk]
Atatürk'ün, Çerkeş Ethem'in Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Bey'in bilgisi olmaksızın Kuvve-i Seyyare'den bir kısım kuvvetleri Gediz ve Kütahya'da toplaması üzerine, Kütahya'da bulunan milletvekili heyetine durumun aydınlatılmasını isteyen telgrafı.
1919 - Atatürk'ün Kırşehir'den hareketle Kaman'a gelişi ve geceyi burada geçirmesi.
1908 - Türk Derneği kuruldu (Türkçülük hareketinde örgütlenmenin başlangıcıdır).
1906 - Atatürk'e, Suriye bölgesindeki üstün hizmetleri nedeniyle Beşinci Rütbe'den Mecidî Nişanı verilmesi.
Kaynak: [Kocatürk]
1906 - 25 Aralık 1906 Tarihinde Beşinci Mecidi Nişanı'yla taltif edilmiştir.