7 Ağustos Atatürk Günlüğü By: Asrevya Date: 28 Mart 2022, 01:31:47
1937 - Atatürk'ün, Florya'dan hareketle akşamüzeri Halkalı Ziraat Okulu'nu ziyareti, akşam tekrar Florya'ya dönüşü.
1931 - Atatürk'ün, Yalova'dan Bursa'ya gelişi, Uludağ'da incelemeleri, daha sonra Mudanya'dan İstanbul'a hareketi.
1931 (7 - 8) - Atatürk'ün, Mudanya'dan İstanbul'a gelişi.
1930 - Atatürk'ün, akşam Yalova'da Denizyolları İşletmesi tarafından düzenlenen baloda İsmet (İnönü) ve Fethi (Okyar) Bey'e söyledikleri: "...Ben şimdi bir babayım. Siz ikiniz de benim evlâdımsınız. İkiniz arasında benim gözümde hiçbir fark yoktur. Benim istediğim sadece, memleket işlerinin Büyük Millet Meclisi'nde açıkça tartışılmasıdır. Büyük Millet Meclisi'nde, Türk milletinin gözü önünde, açıkça konuşulmayacak hiçbir iş yoktur." [Kocatürk]
1927 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan İsmet Paşa'yı kabulü.
Atatürk'ün, akşamüzeri Söğütlü yatıyla Tarabya açıklarına kadar bir gezinti yapması.
1924 - Nusturi isyanı.
Hakkari Valisi Halil Rıfat Bey, 7 Ağustos 1924'te keşif için geldiği Hangediği'nde, Nuhup Nasturi aşireti Reisi Gülyano'nun saldırısına uğradı ve tutsak edildi. Aynı saldırıda il jandarma komutanı Binbaşı Hüseyin Bey'le Üç jandarma eri de öldürüldü.
1921 - Başkomutan Atatürk'ün, 1.-6. tekâlif-i milliye (millî vergi) emirlerini yayımlaması.
Sandıklı'nın Yunanlılar tarafından işgali.
Malta'dan dönen Fethi Bey'in Ankara'ya gelişi.
1919 - Mustafa Kemal'in Heyeti Temsiliye Başkanlığı'na seçilmesi, Misak-ı Milli (Ulusal And'ın) kabulü.
Atatürk'ün, beraberindeki Meclis heyetiyle beraber cephe seyahatinden Ankara'ya dönüşü.
Erzurum Kongresi, aralarında Mustafa Kemal ve Rauf Bey'in de bulunduğu, 9 kişilik bir Heyet-i Temsiliye seçerek çalışmalarını tamamladı. Mustafa Kemal heyetin başkanlığına getirildi. Kapanış konuşmasını yapan Mustafa Kemal, "tarih bu kongreyi büyük bir eser olarak kaydedecektir" dedi.
Erzurum Kongresi'nin Heyeti Temsiliye seçiminden sonra Atatürk'ün kısa bir konuşmasıyla son bulması: "Milletimizin kurtuluş ümidi ile çırpındığı en heyecanlı bir zamanda fedakâr, muhterem heyetiniz her türlü eziyetlere katlanarak burada, Erzurum'da toplandı. Hassa ve necip bir ruh ve pek sağlam bir iman ile vatan ve milletimizin kurtuluşuna ait esaslı kararlar aldı. Bilhassa bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birliğini gösterdi. Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir."
Atatürk'ün, Erzurum Kongresi'nin sonunda Yarbay Rawlinson ile uzun görüşmesi ve "Misak-ı Millî"den söz etmesi. [Kocatürk]
1919 - Nationalist congress in Erzurum ends; Mustafa Kemal elected chairman.
1918 - Mustafa Kemal'in Filistin'de bulunan VII. Ordu Komutanlığına ikinci defa tayin edilmesi.
Atatürk'ün, Mareşal Falkenhayn'ın yerine Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı'na getirilmiş olan Mareşal Liman von Sanders'in emrindeki 7. Ordu'ya tekrar komutan atanması.
1918 - Mustafa Kemal is reappointed Commander of 7th Army in Syria/Palestine.
1916 - Mustafa Kemal'in Bitlis ve Muş'u düşman elinden geri alması.
Atatürk komutasındaki 16. Kolordu'ya bağlı 8. Tümen'in, Muş'u düşman işgalinden kurtarışı. (Muş, 25 Ağustos 1916'da tekrar Rusların eline düşmüştü. Atatürk'ün 2. Ordu Komutanlığı sırasında, 30 Nisan 1917'de bu şehrimiz, ikinci defa Rus işgalinden kurtarıldı). [Kocatürk]
1916 - Mustafa Kemal wins Bitlis and Muş back from the enemy.
1915 - İngilizler 6-7 Ağustos 1915'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti.
6/7 Ağustos 1915 : İngilizlerin, gece yarısından hemen sonra Arıburnu cephesinde 19. Tümen'in sol kanadına taarruzu ve bu taarruzun bütün cepheye yayılma eğilimi üzerine Atatürk'ün saat 01.10'da emri: "Umumî vaziyet mühimdir. Komutanlar ve subaylardan her zamandan fazla uyanıklık ve fedakârcasına çalışma isterim!"
İngiliz topçusunun, sabaha karşı Anafartalar cephesinde yeniden ateşe başlaması ve bunu takiben Şahinsırt ve Ağıldere'den ilerleyerek Conkbayırı'na doğru 19. Tümen cephesine taarruzu, fakat askerlerimiz tarafından ağır kayıplar verdirilerek püstürtülmesi (Düşman gece de taarruz girişiminde bulunmuş, ancak gece saldırısı da askerlerimizin ateşiyle durdurulmuştur.
Atatürk'ün, Kuzey Grubu Komutanlığı'na saat 05.05'de raporu: "Düşman, gece yarısından başlayarak topçusuyla şiddetli ateş altına aldığı 18. ve 27. Alay cephelerine, saat 04.30'da da hücum etmişse de Tanrı'nın yardımıyla ağır kayıplar verdirilerek hücumunun sonuçsuz bırakılmış olduğu arz olunur." [Kocatürk]