12 Nisan Atatürk Günlüğü By: Asrevya Date: 27 Mart 2022, 22:22:29
1937 - Şair-i âzam diye ünlenmiş Abdülhak Hamit Tarhan İstanbul'da öldü.
1934 - Atatürk'ün, İzmir'de Gazi İlkokolu'nu ziyareti ve saat 20.00'de çocuk balosunu şereflendirmesi.
1932 - Atatürk'ün, saat 9.00'da Kılıç Ali Bey'in evine gelişi, daha sonra Marmara Köşkü'ne gidişi ve şehirde kısa bir gezinti yapışı.
1930 - Atatürk'ün, Çankaya'da İtalya Büyükelçisi Pempeo Aloisi'nin güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1925 - Şeyh Sait ve adamları yakalandı.
Ayaklanma hükümet güçleri tarafından bastırıldı.
1923 - Atatürk'e İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi'nce takdim edilecek "fahrî profesörlük" diplomasının, profesörlerden Necip Asım (Yazıksız), İsmail Hakkı (İzmirli), Şemsettin (Günaltay) Beyler tarafından iletilmesinin karar altına alınması.
1922 - Atatürk'ün, Ilgın'da süvari manevralarını izlemesi.
Cemal Paşa'nın, Münih'ten Atatürk'e mektubu: "...Enver'in iki sene içinde işlediği iki büyük ve affedilmez hata, bundan sonra onunla hiçbir noktada işbirliği yapmama imkân bırakmamıştır. ...Beni bir gün memlekette ve milletin bağrında görmek hususunda belirttiğiniz arzuyla, yaralı kalbe bilseniz ne kadar çare bulucu oldunuz. Size çok, pek çok teşekkür ederim kardeşim."
1921 - Mustafa Kemal Paşa'nın Yunan ordusunun Anadolu'daki mezalimine karşı "İnsanlık alemine beyannamesi."
Atatürk'ün, Yunan ordusunun Anadolu'daki zulümlerini protesto etmek üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına insanlık âlemine bildirisi: "...Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, bu faciaları bütün insanlığın ders alıcı bilgisine arz eder ve bedbaht vatan parçalarımıza ve namus ve bağımsızlığını savunma gibi mukaddes bir görevi yerine getirmekte olan milletimize lâyık görülen bu zulümleri uygarlık âlemi önünde üzüntü ile protesto ederim."
Atatürk'ün, 12. Kolordu Komutanı Albay Fahrettin (Altay) Bey'e II. İnönü Zaferi'nden sonra düşmanı takipte gösterdiği başarı dolayısıyla tebrik telgrafı.
Atatürk'ün, II. İnönü Zaferi'nden sonra düşmanı takipte gösterdiği başarı sebebiyle Güney Cephesi Komutanı Refet Paşa'ya tebrik telgrafı.
Atatürk'ün, Sovyet Hükûmeti'nin Yunanlıların yaptığı katliamlardan kurtulabilenlere verilmek üzere Hilâliahmer (Kızılay)'e otuz bin altın ruble bağışta bulunması nedeniyle Sovyet Elçisi Budu Medivani'ye teşekkür yazısı: "...Ana toprağını savunan milletimizin idare ettiği bu harbe gösterdiğiniz ilgiden dolayı bilhassa pek bahtiyarım. Yunanlıların kaçarak geri çekilmeleri esnasında yaptıkları hasar ve zulümler, insanlığın vicdanını isyan ettirecek niteliktedir."
Atatürk'ün, II. İnönü Zaferi'ni kutlayan Afgan Elçisi Ahmet Han'ın telgrafına teşekkür cevabı. [Kocatürk]
1920 - Urfa, Fransız işgalinden kurtuldu.
Atatürk'ün, Bursa'da 56. Tümen Komutanlığı'na telgrafı: "İstanbul basınının gerek posta ile ve gerek satıcılar için elden Bursa'ya gelenlerinin askerî kontroldan geçilerek sakıncalı olanların girişinin önlenmesi."
Atatürk'ün, Bursa'da 56. Tümen Komutanlığı'na telgrafı: "Orada ele geçirilebilecek İstanbul ve yabancı basınından birer nüshanın Heyet-i Temsiliye'ye gönderilmesi." [Kocatürk]
1919 - Albay Fahrettin Bey'in (Altay), III. Kolordu Komutanlığına atanması.
1916 - Atatürk'ün, öğleden sonra Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber 17. Alay'ın 3. Taburunu denetlemesi, daha sonra Diyarbakır Hükümet Konağı'na gidip Vali Vekili Bedri Bey'le erzak ve taşıma araçları hakkında görüşmesi.
1912 - Atatürk'ün, Derne'den, Selanik'te bulunan Binbaşı Behiç (Erkin) Bey'e -İtalyan kuvvetleri karşısında 3 Mart 1912 günü kazanılan başarı hakkında- mektubu. [Kocatürk]