11 Nisan Atatürk Günlüğü By: Asrevya Date: 27 Mart 2022, 22:21:54
1937 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille Keçiören'e kadar bir gezinti yapması.
1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Ankara Halkevi'ni ziyareti.
1935 - Atatürk'ün, gece Kılıç Ali'nin evine gidişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.
1934 - Atatürk'ün, İzmir'den hareketle Reşadiye, Seferihisar ve Bornova'da bazı askerî kuruluşları denetlemesi ve tekrar İzmir'e dönüşü.
Atatürk'ün, akşam yemeği sohbetinde söyledikleri: "Arkadaşlar, yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâplar için bilimin ve aydınların yoluna gideceğiz; hedef ve hünerimiz cahil kütleyi de aydınlatarak yolumuzda yürütmek ve onu selâmete çıkarmaktır. Cumhuriyetimizi, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak isteğimizi köstekleyecek herhangi bir referanduma gitmek yalnız cehalet değil hıyanet olur. Yüzde seksenine okuma yazma öğretilmemiş bir memlekette inkılâplar plebisitle olmaz!"
1930 - Türk Kadınlar Birliği İstanbul'da Sultanahmet'te, kanunlarla kazanılan hakları kutlama amacıyla bir miting düzenledi.
1926 - Atatürk'ün, yeni Danimarka Elçisi Andreas Oldenburg'un güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1923 - Atatürk'ün, milletvekili seçimi nedeniyle İstanbul halkına bildirgesi: "...Yeni seçim devresini, İstanbul ile bağlantımız tamam olmadan geçiriyoruz. ...İstanbullular! Düşmanın gözü üzerinizdedir. Reyleriniz parçalanacak mı? İstanbulumuzun düşmana ümit verecek oy bölünmesi yapmayacağına inanıyorum. Oyların bölünmesinden kimlerin yararlanacağını her an göz önünde tutmak, özellikle sizin görevinizdir."
Atatürk'ün, Vatan gazetesi muhabiri Ahmet Şükrü (Esmer) Bey'e, yeni seçim ve İstanbul hakkında demeci: "...Basının ilkelerimizi tahlil ederek halka anlatması lâzımdır. Ben art arda bildirgeler yayımlayarak halkı aydınlatmaya gayret edeceğim." [Kocatürk]
1922 - Atatürk'ün, süvari manevralarında bulunmak üzere Akşehir'den Ilgın'a hareketi.
1920 - Şeyhülislâm Dürrizâde Abdullah'ın, "Padişah ve Halife kuvvetleri dışındaki millî kuvvetleri kâfir ilan eden ve katlinin vacip (gerekli)" olduğunu bildiren fetvası "Takvim-i Vekayi"de yayınlandı.
Yapılan anlaşma gereğince Fransızların Urfa'yı terk etmeleri.
Mebusan Meclisi kapatıldı. Osmanlı Meclis-i Mebusan'ın feshi hakkında Padişah Vahdettin iradesi.
Damat Ferit, Kuvayi Milliye aleyhinde bildiri yayınladı.
Damar Ferit Paşa'nın hükümet bildirisi: "Kuvay-ı Milliye dene teşekkül, hem Anadolu'yu korkunç bir istila tehdidine ve hem de devletin başını gövdesinden ayırmaya sebep oluyor."
J. de Robeck'in Lord Curzon'a Damat Ferit Paşa ile yaptığı 7.4.1920 tarihli görüşme hakkındaki yazısı: "Ben milliyetçileri ezmek için yeni hükümete her türlü yardımı yapacağımı söyledim."
1919 - 15. Kolordu Komutanlığı'na atanan Kâzım Karabekir'in, Atatürk'ü Şişli'deki evinde ziyareti ve görüşmeleri.
XI. Kolordu Komutanlığına atanana Kazım Karabekir'in İstanbul'da Mustafa Kemal Paşa'ya (Şişli'deki evinde) veda ziyareti ve görüşmeleri. Erzurum'da ordu komutanlığına atanan Kazım Karabekir, görev yerine gitmeden Mustafa Kemal'le görüşerek onun da Anadolu'ya geçmesini istedi.
1917 - Atatürk'ün, sabah, Lice yakınındaki 2. Kolordu Karargâhı'ndan hareketle öğleye doğru Diyarbakır'a dönüşü.
1909 - Atatürk'ün, İstanbul'daki olaylar üzerine Selanik II. Redif Tümeni Komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa ve III. Ordu Komutanı Mahmut Şevket Paşa ile görüşerek "Yapılacak tek şeyin İstanbul'a kuvvet şevki olduğu"nu söylemesi. [Kocatürk]