ForumSever Atatürk Günlüğü
Pages: 1
10 Nisan Atatürk Günlüğü By: Asrevya Date: 27 Mart 2022, 22:21:17
1937 - Atatürk'ün, Çankaya'da Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ı kabulü.

1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da İngiltere Büyükelçisi Percy Loraine'ni kabulü

Atatürk'ün, Yugoslav Kral ailesinin bir kızları oluşu nedeniyle Prens Paul Karajorjeviç'e tebrik telgrafı.

1934 - Atatürk'ün, İzmir'den Gaziemir'e gelerek piyade alayını, tayyare topçu bataryasını ve Seydiköy'de hava kuvvetlerini denetlemesi, daha sonra Selçuk üzerinden Kuşadası'na gelerek süvari alayını denetledikten sonra akşam tekrar İzmir'e dönüşü.

1931 - Türk Ocakları Kurultayı'nda Ocakların Cumhuriyet Halk Fırkası'na katılmak üzere kapanmasına karar verildi.

Atatürk'ün Adana Türk Ocağı'nda yaptığı bir konuşmadan sonra Türk Ocakları'nın akıbeti belirir gibi olmuş, 24 Mart 1931'de Türk Ocakları Cumhuriyet Halk Fırkası ile birleşmeyi kararlaştırmış, 10 Nisan 1931'de Olağanüstü toplanan Türk Ocakları Kurultayı kendisini feshederek Cumhuriyet Halk Fırkası'na katılmıştır.

Ankara'da toplanan Türk Ocakları Olağanüstü Kurultayı, örgütün kendini feshederek, mallarının CHF'ma devredilmesi kararı aldı. Türk Ocakları 1912'de aralarında Ziya Gökalp, Akçuraoğlu Yusuf Bey, Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver) gibi isimlerin bulunduğu bir grup Türkçü milliyetçi aydın tarafından kurulmuştu.

1928 - LAİKLİK GÜNÜ.
Anayasa'nın laikleştirilmesi.

Anayasa'dan "Türkiye devletinin dini İslamdır" cümlesi çıkarıldı.

Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı, yemin ederken "vallahi" sözcüğünün kullanılmaması, "namusum üzerine" ant içilmesi kararlaştırıldı.

Lâiklikle ilgili önemli Anayasa değişikliklerinin yapılması (Bu değişikliklerle, Anayasa'nın ikinci maddesindeki "Türkiye Devleti'nin dini, din-i İslâmdır" cümlesi ile 26. maddede mevcut "ahkâm-ı şeriye'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütüleceğini" belirten cümle kaldırılmış, ayrıca milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının yaptıkları yeminler de değiştirilerek namus üzerine ant içilmesi şekli kabul edilmiştir). [Kocatürk]

1928 - State declared secular. Secularization of constitution.

1927 - Binaların Numaralandırılması ve Sokaklara İsim verilmesi Hakkında Kanun'a göre binalar numaralandırılmaya ve sokaklar adlandırılmaya başlandı.

1926 - Türk uyruğunda bulunan her türlü şirket ve müesseselerde işlemlerin ve kayıtların Türkçe tutulması zorunluluğuna ilişkin yasa benimsendi.

1922 - Cenova Konferansı başladı. Konferansa Ankara hükümeti adına Celalettin Arif Bey ile Bekir Sami Bey gözlemci olarak katıldı.

İtalya'da İtilaf Devletleri Dışişleri Bakanlarının katılımıyla, "Cenova Konferansı" (9 Mayıs 1922'de son bulmuştur).

Atatürk'ün, 2 Ocak 1922'de Ankara'da imzalanan Türkiye-Ukranya Dostluk Antlaşması'nın T.B.M.M.'nde onaylanması nedeniyle Lenin'e mektubu: "...Rus dostluğu geçmişte olduğu gibi her zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'nin temel politikası olacaktır."

1921 - Atatürk'ün, Namık Kemal'in oğlu Ali Ekrem (Bolayır) Bey'in II. İnönü Zaferi'ni tebrik eden telgrafına cevabı: "Anadolu'nun ruhu, bütün direnme feyzini tarihindeki büyüklerden almıştır. Bize bu mukaddes feyzi veren ecdat ruhları arasında muhterem babanızın pek büyük yeri vardır. Yaralı vatanın kurtuluş ve bağımsızlığı için ölmek yolunda bugünkü kuşağa fedakârlığı öğreten büyük Kemal hakkında saygıların tekrarına vesile olan telgrafınıza özel teşekkürlerimi arz eylerim."

1920 - Şeyhülislam Dürrizade Abdullah'ın Kuvay-ı Milliye aleyhine fetvası.
Şeyhülislâm Dürrizade Abdullah'ın, Anadolu'daki millî kuvvetleri kâfir ve katlinin gerekli olacağını bildiren fetvası.

Şeyhülislâm Dürrizade Abdullah yayınladığı fetva ile Kuva-yı Milliyecilerin kafir olduğunu ve öldürülmeleri gerektiğini ilan etti.

Celalettin Arif bir bildiriyle başkanı olduğu son Meclis-i Mebusan'ın tüm üyelerini Ankara'ya çağırdı.

Atatürk'ün, 12. Kolordu Komutanı Albay Fahrettin (Altay) Bey'e Konya'dan milletvekili seçilmesinin uygun olacağını bildiren telgrafı: "...Konya'dan milletvekili seçilmeniz uygun olacaktır. Milletvekili seçilmekle Kolordu Komutanlığı'ndan ayrılmanız gerekmeyecektir. Cevabınızı bekliyoruz."

1917 - Atatürk'ün, sabah, Varedek'teki 1. Tümen Karargâhı'ndan hareket ederek öğleye doğru Lice yakınında 2. Kolordu Karargâhı'na gelişi, geceyi burada geçirişi.

1916 - Atatürk'ün, 16. Kolordu'nun cephe durumu hakkında 2. Ordu Komutanlığı'na raporu: "Emrimde bulunan cephe aşağıdaki şekilde kısımlara ayrılmıştır."

Atatürk'ün, 16. Kolordu birliklerine, cephedeki görevleri hakkında yazılı emri.

Atatürk'ün, şehir ileri gelenlerinden iki kişiye beraber kendisini ziyarete gelen Diyarbakır Müftüsü'nü kabulü ve görüşmesi.

1915 - İtilaf Devletleri arasında birinci gizli anlaşma (İstanbul Anlaşması).

Atatürk'ün, 5. Ordu Komutanlığınca yapılan düzenleme sonucu 19. Tümen'in yeni durumu ve görevlerini, kendisine bağlı birliklere emirle bildirmesi.