Echium vulgare - Engerek otu By: KeReM @ Date: 17 Kasım 2021, 23:47:03
DağılımıBitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa'da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne işgalci tür olarak giriş yapmıştır.
Genel bilgiler30 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde genellikle dalsızdır. Yapraklar sert, tüylü ve ters mızraksıdır. Çiçekler ilk açtığında pembedir sonra canlı maviye döner. Polenler mavidir ancak ercik iplikçikleri kırmızıdır. Tohumlar ağustos ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Güneşli bölgeleri tercih eder. Derin bir kök sistemine sahiptir. Tohumlar 15 derece 2 ila 3 haftada olgunlaşır. Popüler bir süs bitkisidir. Güneşli bölgeleri ve kuru geçirgen toprakları tercih eder.
GözlemTahrip edilmiş araziler, yamaçlar ve yol kenarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Engerek otu.Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca "engerek" anlamına gelir. Cinsin, yılan ısırığına karşı panzehir olarak kullanılmasına atıftır. Dioscorides, cinsin meyvelerinin engereğin başına benzediğini kaydeder. Tür adı Latince "yaygın" anlamına gelir. Türün cins özelinde yayılış alanının genişliğine işaret eder.
Mutfak
Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Ispanak ikamesi olarak kullanılır. Doğranarak salatalara eklenir. Bunların cinsel isteği arttırdığı rapor edilir.
Geleneksel tıp
Yılan zehrine karşı panzehir olduğu sanılmaktadır. Terletici ve idrar söktürücüdür. Yaprak ve çiçekli gövdeler öksürük giderici, yatıştırıcı, terletici, idrar söktürücü ve afrodizyaktır. Demlendiğinde ateş, baş ağrısı ve göğüs ağrılarına iyi gelir. Çıban tedavisinde suyu ilgili bölgeye uygulanır.
Dikkat
Yapraklar zehirlidir. Yaprak ve gövdeler şiddetli dermatite neden olur. At ve diğer otçul hayvanlar için zehirlidir ve karaciğer hasarına neden olur.
Biliyor musunuz?
Kökünden kırmızı boyayla elde edilir.