Türkiye’nin En Uzun Mağaralarından Biri Tınaztepe Mağarası By: KeReM @ Date: 15 Aralık 2020, 21:16:36
Türkiye'nin En Uzun Mağaralarından Biri Tınaztepe Mağarası
Tınaztepe Mağarası, Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan ve dünyaca ünlü kaşifler tarafından keşfedilen, Türkiye'nin en uzun mağaralarından biri.
Mağara ilk olarak 1968 yılında Fransız Bilim Adamı Michel Bakalowichz tarafından bulunmuş ve krokisi çıkarılmış, daha sonra da 1970 yılında dünyaca ünlü kaşif Kaptan Jacgues Cousteau'nun ekibi sayesinde detaylıca keşfedilmiş.
Konya-Antalya Karayolu'nun Toros Dağları üzerindeki geçişinde yer alan mağara, bir doğa harikası.
Mağarayı bulan Dr. Michel Bakalowichz mağaraların tıbbi araştırmasını yapmış, astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu saptamış.
1970 yılında başka bir araştırma grubu; Kaptan Jacgues Cousteau'nun ekibi Alman Reinhold Messner ve arkadaşları Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak için bölgeye gelip, önemli bulgulara ulaşmış.
Fası Boğazı ve Tınaztepe Mağaraları'nın irtibatlarını keşfeden ekip, buranın yer altı göllerinin 22 km uzunluğunun olduğunu tespit etmiş.
Ynt: Türkiye’nin En Uzun Maðaralarýndan Biri Týnaztepe Maðarasý By: KeReM @ Date: 15 Aralık 2020, 21:19:15
Maðaranýn uzunluðu 1580 metre olup sondaki 30 metrelik iniþ dýþýnda tamamen yatay özellikte.
Bölgede Akdeniz iklimi ile Karasal iklim arasý geçiþ arz eden bir iklim hüküm sürüyor. En yüksek sýcaklýk 36,5 °C en düþük sýcaklýk –18,4 °C olarak ölçülmüþ.
Týnaztepe Maðarasý ve çevresi, karýþýk jeolojik ve jeomorfolojik bir deðiþim geçirmiþ. Oligosen ve Miyosen dönemine ait Alpin Dað oluþumlarýyla bugünkü tektonik konumlarýna ulaþan bölgede genç ve yaþlý birimlerin iç içe olduðu görülüyor.
Ynt: Türkiye’nin En Uzun Maðaralarýndan Biri Týnaztepe Maðarasý By: KeReM @ Date: 15 Aralık 2020, 21:21:58
Týnaztepe Maðarasý'nýn geliþmesinde, eðim atýmlý normal faylar etkili olmuþ.
Maðaralar oldukça saf üst kretase kireç taþlarý içerisinde yer alýp, kapalý havza durumundaki boþalým sahasýnýn geçirdiði morfolojik dönem sayýsý, maðaranýn altýnda ve üstünde yer alan basamak þeklindeki düzlükler ve buralardaki fosil maðaralardan çýkarýlabilir.
Maðara içerisinde eski taban seviyesi izleri taraça þeklinde. Bu taraçalar ile bugünkü taban arasýnda 5-7 metre seviye farký tespit edilmiþ.
Eski tabanýn çökemediði yerlerde doðal köprüler oluþmuþ. Maðara tabaný, giriþte toprak, bazý yerlerde blok ve konglomeralar (Paleozoik ve Kretaþe Yaþlý) ile kaplý.
Ynt: Türkiye’nin En Uzun Maðaralarýndan Biri Týnaztepe Maðarasý By: KeReM @ Date: 15 Aralık 2020, 21:25:59
Sularýn maðara içerisinde hareket ettikleri yerlerde kalker tüfleri, tavan ve yan taraflardaki çatlaklardan sýzan sularla çok güzel travertenler, sarkýt ve dikitler oluþmuþ.
Maðaranýn son kýsmýndaki büyük alan bütünüyle ana faya baðlý olarak geliþmiþ ve içerisinde bir göl mevcut. Tavandaki çatlaklardan sýzan sular, içeride gölcükler oluþturuyor. Maðaranýn sonundaki göl ise büyük boyutlu.
Özellikle ilkbahar aylarýnda kar ve yaðmur sularýyla beslenen dere ve yataklarý en alt seviyedeki maðaraya ulaþmadan önce sular, þelale ve dev kazaný tipi çok ilgi çekici görüntüler ortaya koyuyor.
Týnaztepe Maðarasý þimdiki durumuna, yapýlan araþtýrmalara göre yaklaþýk 230 milyon yýl gibi uzun bir süreçte gelmiþ. Maðaranýn iç kýsýmlarýnda ayrýca taban–tavan arasý yükseklik farkýnýn 65 metreye çýktýðý yerler görülüyor.