Toplumsal Statü Nedir , Özellikleri Nelerdir? By: MaSaL Date: 14 Nisan 2021, 22:15:58
Bireyin toplum içinde işgal ettiği mevki (konum) statü denir. Başka bir deyişle statü bireye toplum içinde hak ve sorumluluklar yükleyen konumdur (mevkidir). Birey toplum içerisinde birçok statüye sahiptir. Örneğin sizler; öğrenci kardeş dayı amca arkadaş yurttaş statülerinden bir kaçına ya da hepsine sahip olabilirsiniz.
Statünün İşleviToplumsal grupta belli bir yerin (konumun) öteki yerlere göre durumunu gösterir. Örneğin bir okul grubunda müdürün konumuyla müdür yardımcılarının konumları onların öğrenciler tarafından derecelendirilmesini sağlar.
Toplumsal statüyü şu faktörler belirler :a) Demokratik ya da totaliter her toplumda soy bağı kişinin toplumsal statüsünü belirler.
b) Bireyin sahip olduğu servet miktarı statüyü belirler.
c) Kişinin yaptığı işin işlevsel yararları statüyü belirler.
d) Bireyin eğitim düzeyi statüyü belirler.
e) Bireyin dini statüyü belirleyebilir.
f) Bireyin biyolojik özellikleri (cinsiyet güzellik yaş vb.) statüyü belirleyebilir.
Statü TürleriÜç tür statü vardır ve bunlardan ikisi statülerin elde edilme biçimleriyle ilgilidir. Toplumsal statüler genellikle iki yoldan kazanılır :a) Verilmiş (edinilmiş) StatülerBireyin yaş cinsiyet ırk ve öteki fiziki özellikleri gibi doğuştan getirdiği ya da doğar doğmaz toplum tarafından bireye yüklenilen statüler verilmiş (edinilmiş) statülerdir. Örneğin erkek kadın olmak Hintli Kızılderili olmak doğuştan getirilen verilmiş statülerdir.
b) Kazanılmış StatülerBireyin kendi emek çaba eğitim ve yetenekleri ile elde ettiği statülerdir. Politikacı olmak ressam olmak anne baba olmak kazanılmış statülerdir.
c) Anahtar StatüBireyin sahip olduğu statülerden en baskın olanıdır. Erkek baba yurttaş dayı arkadaş komşu müdür gibi birçok statüye sahip olan bir birey çevresinde de "müdür amca" olarak anılıyorsa bu kişinin anahtar statüsü müdürlüktür.