Bebekler, ana rahmine düşerken gözle görülmeyecek kadar küçük bir hücreden ibarettir. Burada geçireceği 9 aylık süre içinde annesinden aldığı besinlerle gün gün büyümeye başlar. Bebekler, ana rahminde "plasenta" aracılığıyla beslenirler. Yani bu dönemde annelerin beslenmelerine ve yiyecekleri besinlere dikkat etmeleri gerekir. Bazı yiyecekler var ki annelerin kesinlikle uzak durmaları gereken besinlerdir. Bu yazımızda, hamilelik döneminde uzak durulması gereken yiyecekler hakkında bilgi vereceğiz.
Hamilelik döneminde en çok korkulan sonuçlardan bir tanesi düşük yapmaktır. Hamilelerin uzak durması gereken yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE UZAK DURULMASI GEREKEN YİYECEK LİSTESİ
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
- İşlenmiş gıdalar,
- Dondurulmuş gıdalar,
- Fazla şeker,
- Bitki çayları,
- Çay ve kahve
- Alkol,
- GDO'lu besinler,
- Cıva oranı yüksek deniz ürünleri,
- Ciğer tüketmek,
PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Listeria enfeksiyonu, anne adaylarında büyük risklere ve sonuçlara neden olabilen bir virüs türüdür. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, çiğ et, pişmemiş yumurta, pişmemiş deniz ürünleri ve iyi pişirilmemiş sebzelerden dolayı meydana çıkan listeria enfeksiyonu; düşük yapmaya, erken doğum, anne karnında veya doğumdan sonra bebeğin ölmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde ivediyle uzak durulması gereken bu besinlerden uzak durulmalıdır.
İŞLENMİŞ GIDALAR
Hazır gıdaların ömrünün uzun olması için bazı işlemlerden geçirilirler. Katkı maddesi, çok fazla yağ, tuz ve şeker ile ihtiva edilen işlenmiş gıdalar, hamile kadınlar için büyük risk içermektedir. Paketli gıdalar satın alınırken üzerinin dikkatlice okunması, varsa hamileliğe zararı dokunabilecek katı maddeleri varsa kesinlikle uzak durulması gerekir.
Gebe kadınların gebelik döneminde protein açısından zengin olan et ve et ürünlerini tüketmeleri önemli anlamda destek sağlamaktadır. Ancak bu ürünleri tüketmeden önce işlenme oranlarına dikkat etmek gerekiyor. Bu ürünler de fazla işlem görme neticesinde mikrop kapabilmektedir. Özellikle, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulması, hamilelik dönemi ve bebeğin sağlığı açısından daha iyi olacaktır.
Hamilelikte şişliğe neden olan etkenlerden biri de sodyumdur. İşlenmiş et ve et ürünlerinde sodyum fazlasıyla bulunduğu için gebelikte şişliğe ve bu da rahatsızlıklara neden olmaktadır.
DONDURULMUŞ GIDALARDAN UZAK DURUN!
Hamilelik sürecinde beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebekler, ana rahminde iken plasenta yardımı ile annelerinden beslenirler. Bu durumda annelerin yedikleri besinlere dikkat etmeleri gerekir. Dondurulmuş gıdalar, önceden pişirilip bekletilen gıdalar, marketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş gıdalar bakteri içermektedir ve bu bakteriler de hem anneye hem de bebeğine zarar vermektedir.
Hamilelik döneminde beslenirken yiyeceklerinizin taze ve evde günlük olarak pişirilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını riske atmış olursunuz.
FAZLA ŞEKER VE ŞEKERLİ YİYECEKLER ZARARLI!
Hamilelik döneminde kilo almak gayet normal bir durumdur. Rahmin büyümesi ve hormonlarda meydana gelen değişimler buna neden olmaktadır. Ancak bu olağan durum ile birlikte bir de kadınların bilinçsizce tükettikleri; reçel, şeker, hamur işi yiyecekler de aşırı kilo alımına neden olmakla birlikte hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Tatlı ve şekerli yiyecekler konusunda ısrarcı olan annelerin bu duyguyu bastırmaları için kullanabilecekleri alternatif besinler vardır. Lif değeri yüksek olan hurma, incir, badem, fındık, ceviz veya kaju fıstığı, hem bu duyguyu bastırmaya yardımcı olacak hem de herhangi bir şekilde bebeğinizin ve sizin zarar görmesini engellemeye yardımcı olacaktır.
BİTKİ ÇAYLARI DÜŞÜK NEDENİ!
Adaçayı, sinameki, fesleğen, maydanoz karışımı bitki çayları, erkeklerden ziyade kadınların dikkatini çeker. Aslında normal zamanlarda faydaları bir hayli fazladır ancak hamilelik döneminde bu çayların tüketilmesinin aynı şekilde yararlı olduğunu söylemek mümkün değil. Bilakis, bitki çayları, hamilelikte düşüğe neden olabileceğinden kesinlikle uzak durulması gereken besinler listesinde yer almaktadır.
Bitki çayları, hamilelik döneminde büyük risklere neden olmaktadır. Ancak uzmanların görüşüne göre, çok fazla olmamak kaydıyla ahududu çayı içmek, doğumu kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE MOLA VERİN
Kadınlar ve erkekler, gün içerisinde çok fazla çay ve kahve tüketirler. Tek başlarına veya muhabbet ortamında koyu bir sohbet için de çay ve kahve "olmazsa olmaz" olarak kabul edilir. Ama hamile iseniz çay ve kahveye biraz mola vermeniz gerektiğini bilmelisiniz.
İçerisinde fazlaca kafein bulunan kahve ve çay, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği için uzmanlarca hamilelik döneminde uzak durulması gereken içecekler arasına alınmaktadır. Tabi söylemesi kadar bırakması o kadar kolay değil. Bu yüzden illa içecekseniz günde 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde içmeye özen gösterin. Alternatif içecek olarak taze sıkılmış meyve suları, ayran ve süt içebilirsiniz.
ALKOL HEM SİZE HEM BEBEĞİNİZE ZARAR VERİR
Bebekler, anne karnında iken plasenta yardımı ile beslenirler yani anne ne yer, ne içerse bebek de onu yer ve içer. Dolayısıyla hamilelik döneminde alkolden şiddetle uzak durmak gerekiyor. Hamilelik döneminde kullanılan alkol, bebeğin kanına bulaşır ve bu da bebeğin gelişimini önemli oranda olumsuz etkiler.
GDO'LU BESİNLER Mİ? KESİNLİKLE HAYIR!
Normal insanlarda da GDO'lu (genetiği değiştirilmiş) ürünler son derece zararlıdır. Ancak günümüzde piyasada fazlasıyla bu ürünler bulunmakta ve insanlar istemeden de olsa bu ürünleri tüketebiliyorlar. Gebelik döneminde zarar vereceği kesinleşen GDO'lu ürünlerden annelerin uzak durmaları gerekmektedir.
CIVA ORANI YÜKSEK DENİZ ÜRÜNLERİ HAMİLELİK DÖNEMİNDE ÇOK ZARARLI!
Gebelik döneminde annelerin protein almaları için deniz ürünleri tüketmeleri gerekir. Balık başta olmak üzere hemen hemen tüm deniz ürünleri protein açısından zengin oldukları ve balıklarda omega-3 yağ asitleri fazla olduğu için bebeğin beyninin gelişmesine yardımcı olur.
Deniz ürünleri, besin değerleri ve protein açısından zengin olsa da bazı ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Bu ürünlerin başında ise kılıç balığı, köpek balığı, kiremit balığı ve uskumru gibi kabuklu deniz ürünleri, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği için hamilelik döneminde uzak durulması gereken besinler olarak listelenmektedir.
FAZLA CİĞER BEBEĞE ZARAR!
Ciğer, bilindiği üzer fazlasıyla A vitamini içermektedir. Hamilelik döneminde beslenmeye özen göstermek gerekir ve gerekli olan vitaminleri de doğru besin kaynaklarından edinmek gerekir. Ancak "her şeyin fazlası zarar" olduğu gibi hamilelik döneminde fazla ciğer de uzak durulması gereken besinler arasında yer almaktadır. A vitaminin fazla bulunması, anne karnındaki bebeğin zehirlenmesine yol açtığından aşırı tüketmemeye özen göstermek gerekiyor. Hamilelik dönemi zorlu bir süreç gibi görünse de dikkat edilmesi durumunda kolaylıkla atlatılabilir. Elbette gebelik sürecinde ve doğum sonrasında bazı sancılar yaşanacak, bunlar gayet normaldir. Ama bebeğinizi kucağınıza aldıktan itibaren tüm sıkıntılarınızı "hiç yaşamamış" gibi kabul edeceğinizden şüpheniz olmasın. Doğum yapmanıza az bir zaman kalmış ise lohusa sepetinde mutlaka olması gerekenler konumuzu inceleyin.
|