Dudak Çatlaması İçin Vitaminler

Dudak çatlaması, dudakların nemini kaybetmesi sonucunda oluşur. Belirtileri kuru, kızarmış, acıyan ve yüzeyi çatlak şeklinde görünen dudaklardır. Çatlamış dudaklar gülünce, gülümseyince, konuşunca veya yemek yerken açılıp...

Başlatan: aLi - Güncelleme: 29 Ekim 2021, 20:57:37 - Gösterim: 920

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dudak Çatlaması İçin Vitaminler


Dudak çatlaması, dudakların nemini kaybetmesi sonucunda oluşur. Belirtileri kuru, kızarmış, acıyan ve yüzeyi çatlak şeklinde görünen dudaklardır. Çatlamış dudaklar gülünce, gülümseyince, konuşunca veya yemek yerken açılıp kanayabilirler. Dudak çatlamasının kesin sebebi değişebilse de sigara dumanı, güneşe ve rüzgara maruz kalmak, kuru hava, soğuk hava, dudakları çok fazla yalamak, ilaçlar, sağlık problemleri, susuz kalmak, dudak enflamasyonu ve besin maddesi eksiklikleri neden olabilmektedir. Sebebi sonuncusu ise dudak çatlaması için vitamin alınması sorunu çözebilir. Böylece dudakların hasar görmesi önlenebilir ve sağlıklı kalabilirler.
Dudak çatlaması için vitaminlerden ilki A vitaminidir. Yağda çözünen bu vitamin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve toksinlerden, virüslerden, enfeksiyonlardan, kirli maddelerden koruyarak dudakları kurutabilecek hastalıkları önler. A vitamini ayrıca yumuşak dokuların üretimine yardımcıdır, deri hücrelerinin büyümesini destekler ve sebase bezlerin doğal bir yağ olan sabum üretimine yardımcı olur. A vitamininin önerilen dozları erkekler için 900 mcg, kadınlar içinse 700 mcg'dır. Süt, brokoli, kara lahana, kabak, yumurta, tatlı patates ve havuç A vitamini içeriği yüksek gıdalardandır.
B-3 vitamini, niyasin olarak da bilinen, suda çözünen bir vitamindir. Nemi dokuda tutmaya yardımcı olduğundan dudak çatlaması için vitamin olarak alınabilir. Ayrıca çatlamış dudakların acısını azaltır, kan ve oksijen iletimini artırarak iyileşme sürecine yardımcı olur. Önerilen dozu erkekler için 16 mg, kadınlar içinse 14 mg'dır. Tavuk eti, mercimek, kahve, tam tahıllı ekmek, somon ve yer fıstığı B-3 vitamini içeriği yüksek olan gıdalardandır.
Kobalamin olarak da bilinen B-12 vitamini çatlamış dudakları tamir eder, iyileşme sürecine yardımcı olur, dudakları nemlendirir ve ayrıca anemi riskini düşürür. Önerilen dozu yetişkinler için 2.4 mcg'dır. Yumurta, yağsız süt, hindi eti, tavuk eti ve somon B-12 vitamini açısından zengindir.
Çinko bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir ve dudakları çevresel faktörlerden korur. Hücre büyümesine yardımcı olarak ve nemlendirerek de dudakların iyileşmesine yardımcıdır. Önerilen dozu erkekler için 11 mg, kadınlar için 8 mg'dır. Çinko içeriği yüksek gıdalar arasında sığır eti, tavuk ve hindinin siyah etleri, çedar peyniri, süt, badem, yer fıstığı, nohut ve meyveli yoğurt bulunur. Eğer dudaklar gece kuruyorsa, yatmadan önce çinko oksit merhem sürmek gece boyu korunmalarına yardımcıdır.

Benzer Konular (5)

Clicky