20 Lik Diş Ameliyatı

20 Yaş Diş Sorunları - Diş Ameliyatı - 20 lik Diş20 lik dişler ağızda en son süren ve ağız sağlığı açısından en az öneme sahip dişlerdir. Bu dişler 3. büyük azılardır 20 yaş dişi olarak adlandırılmalarının nedeni...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 12 Ağustos 2022, 12:48:48 - Gösterim: 655

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

20 Lik Diş Ameliyatı


20 Yaş Diş Sorunları - Diş Ameliyatı - 20 lik Diş


20 lik dişler ağızda en son süren ve ağız sağlığı açısından en az öneme sahip dişlerdir. Bu dişler 3. büyük azılardır 20 yaş dişi olarak adlandırılmalarının nedeni 17-23 yaş arasında sürmeleridir.

Beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle çenelerimiz küçülüyor. Bu sebeple artık dişlerimiz çenede rahat bir şekilde sürecek yer bulamıyorlar işte bu yer darlığı ve dişlerin çıkmaya eğilimi 20 yaş dişleri problemlerini oluşturuyor.

Çoğu insanda ağzın dört köşesinde birer adet olmak üzere toplam dört tane 20 lik bulunur. Genellikle dişetine veya kemik içerisine gömülü bulunurlar yada yer darlığı yüzünden farklı yönlerde sürerler. Bunlar bir dizi probleme yol açtığından daha fazla sıkıntıya neden olmadan hekiminizin kararıyla çekilmeleri gerekir.

20 lik dişin yol açtığı sıkıntılar çeşitli faktörlere göre değişir. Çenenizin boyutu, dişin süreceği yön, problemin büyüklüğünde belirleyicidir. Belki hiç bir ağrı şikayetiniz olmayabilir ama diğer dişler büyük risk altındadır.



Atalarımız sert diyetleri için daha geniş çenelere ve daha fazla dişe ihtiyaç duyuyorlardı. Değişen yemek alışkanlıklarımız ve yumuşak besinler yüzünden artık bu kadar fazla çiğneme kuvvetine ihtiyaç duymuyoruz. Bu nedenle çenelerimiz evrim geçirerek küçülüyor.

Yarattıkları Problemler

Dişlerin değişik sürme şekillerini ve yol açtıkları problemleri öğrenirseniz ; neden çekilmeleri gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.

20 lik dişlerin çıkarılması için en uygun zaman 17 yaş civarıdır. Çünkü bu senelerde bu diş yeni oluşmaya başlamış, kemik yetişkinlerdeki gibi sert olmadığı için ameliyatı kolaydır. Dişlerin kökleri tam olarak oluşmadığı için de iyileşme daha hızlı olacaktır.




AŞAMALAR

20 lik diş ameliyatı dişsel ve genel sağlık durumunuzun değerlendirilmesiyle başlar. Dişi rahat bi şekilde değerlendirebilmek için genellikle röntgen alınır. Dişin durumuna göre büyük bir film, küçük bir film veya dijital bir film alınabilir. Diş ameliyatı genellikle diş hekimi muayenehanesinde yapılan bir işlemdir ancak çok komplike durumlarda ameliyatın çene cerrahı tarafından ameliyathane şartlarında yapılması uygun görülebilir. Ameliyatın tipi ve süresi tamamen dişin durumuna pozisyonuna bağlıdır. Genellikle işlem yarım saat ile birbuçuk saat arasında sürmektedir.

Ameliyattan 8 saat öncesine kadar bişey yiyip içmemeniz tavsiye edilir. İlk yapılacak işlem bölgenin uyuşturulmasıdır. Tam olarak diş ve etraf doku hissizleştiği zaman doktorunuz çalışmaya başlayacaktır. Kullanılacak yöntem dişin gömülü yada sürmüş olmasına bağlı olarak değişir pozisyonda ve diş kemik içinde derinde ise; dişi parçalara ayırmak veya kemik kaldırmak gerekebilir.

Dişiniz gömülü ise dişe ulaşmak için dişetinde bir kesim yapılır. Dişeti ekarte edilir kemik ortaya çıkarılır. Diş kemiğin de içinde ise bir miktar kemik kaldırılır. Diş iyice ortaya çıkarılıp rahat bir çalışma alanı oluşturulduktan sonra diş bazen tek parça bazen de birkaç parçaya bölünerek çıkarılır.

AMELİYATTAN SONRA

Ameliyat sonrası bir süre gözlem altında tutulacaksınız. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde doktorunuzun da onayıyla eve gidebilirsiniz. Genellikle ameliyatı takiben birkaç gün istirahat etmeniz uygundur. Ameliyat sonrası bir miktar ağrınızın olması doğaldır bu sebeple reçete edilen antibiotikle ağrı kesiciyi düzenli kullanmanız ve doktorunuzun önerilerine eksiksiz uymanız gerekmektedir.

Ağız içi yaralar çok hızlı iyileşir. Bunun sebebi vücudun o bölgeye fazlaca kan pompalamasıdır. Diş çekiminden sonra kanama olmasının sebebi de budur. Kanama olmazsa pıhtı oluşmaz, pıhtı oluşmazsa çekim boşluğu kapanamaz. Bu sebeple ameliyat sonrası ısırtılan tampon en az yarım saat bölgede kalmalıdır.


Ameliyattan hemen sonra çekim boşluğu içinde pıhtı oluşacaktır. Yaklaşık 2 gün sonra yumuşak doku (dişeti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır.

Ameliyat sonrası bolca sıvı tüketimi önerilir. Şişmeyi engellemek amacıyla alana buz tatbik edilebilir. Ağız hijyeni çok önemlidir gargaralar bu sebeple reçete edilir, yara yeri hariç tüm dişler düzgün bir şekilde fırçalanmalıdır.

Ameliyat sonrası kontrol seansları gerekebilir. Kontrole geldiğinizde çekim boşluğunun nasıl iyileştiğine bakılır varsa dikişler alınır, ağız sağlığınızın durumu değerlendirilir.


ÇEKİM SONRASI YAPMANIZ GEREKENLER

Diş çekimi sonrası görülen en yaygın problem; çekim bölgesinde çekimi izleyen bir kaç gün içinde başlayan ağrılardır. Bunu engellemek için çekim sonrası uyarılar kesinlikle dikkate alınmalıdır.

• Diş çekildikten sonra doktorunuz kanamayı durdurmak için bölgeye steril bir tampon yerleştirir. Bu tamponu 45 – 60 dakika ısırmalısınız. Kanama hala devam ediyorsa ikinci bir tamponu aynı süre için koyabilirsiniz.

• Çekimden sonra 2 saat hiçbirşey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz. Yara tam olarak iyileşene kadar yumuşak gıdalar tüketmeli, bol bol su içmelisiniz. İçecekleri pipetle içmemeli , alkol ve karbonhidratlı içecekler tüketmemelisin.

• Çekimden sonra bir miktar kanama mutlaka olacaktır endişelenmeyin. Ağzınızı sık sık çalkalamanız yada kanı sürekli tükürmeniz kan pıhtısını bozacaktır bunları yapmamaya dikkat edin ve kanı mümkün olduğunca yutmaya çalışın.

• Sigara içmeniz yara iyileşmesini bozacağından 24 saat boyunca kesinlikle sigara içmemelisiniz. Tavsiye edilen 3 gün sigara içmemektir. Mümkün olduğunca ilk gün ağır fiziksel aktivitelerden kaçının.

• Anestezi etkisini kaybedene kadar uyuşmuş dil ve dudağı ısırmamaya dikkat edin.

• Çekimden sonra hafif bir ağrı normaldir anestezi etkisi geçmeden aspirin harici bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.

• Çekim sonrası antibiotik, ağrı kesici veya gargara reçete edilmişse düzenli olarak kullanmalısınız.

• Tuzlu ılık suyla gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Herhangi bir gargara reçete edilmediyse ılık tuzlu suyla gargara yapın. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

• Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın. Zor çekimleri takiben şişliği önlemek için ilk 24 saat bölgeye 20 dakikalık aralıklarla soğuk uygulayın. 24 saatten sonra ise sıcak uygulayın. Genellikle şişlik 48 saat sürer.

• Çekim bölgesi hariç diğer dişleri düzenli fırçalamaya devam edin. 24 saat sonra çekim bölgesini de kibarca fırçalamaya başlayın.

• Dilinize takılan kemik kenarlarını kök zannedebilirsiniz ama endişelenmeyin kliniğimizde hiç bir zaman çekim sonrası kök bırakılmaz. Çekim bittikten sonra doktorunuz tüm diş köklerini size gösterecektir. Aklınıza takılan soruları sormakta tereddüt etmeyin.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

2235

Yanıtlar: 0
Gösterim: 870

3405

Yanıtlar: 0
Gösterim: 454

Clicky