Ihlara Vadisi - Aksaray

Ihlara Vadisi - Aksaray Tarihi kaynaklardaki adý Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve þapelleriyle; doða, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiði nadir alanlardandýr. Ihlara Vadisi nerede? Aksaray Ýli...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 18 Kasım 2020, 11:07:06 - Gösterim: 1,804

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ihlara Vadisi - Aksaray

Ihlara Vadisi - Aksaray

Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır.

Ihlara Vadisi nerede?

Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir.


Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluşmuştur. Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi boyunca araziyi derin ve sarp bir biçimde yarmak suretiyle, vadi boyunca görkemli ve çarpıcı güzellikler meydana getirir. Melendiz Dağları'ndan kaynaklarını alan küçük akarsular birleşerek, güneydoğu-kuzeybatı yönünde akar ve Mamasın Barajı'na ulaşır. Melendiz Çayı, vadi boyunca otuza yakın menderes çizer. Ilısu ile Selime arasındaki uzaklık kuş uçuşu 10 kilometre olmasına karşılık, akarsuyun menderesler çizerek akması nedeniyle gerçek uzaklık 18 kilometreyi bulmaktadır.

Ihlara Vadisi'nin dikkat çeken bir başka özelliği ise doğasıdır. Duvar gibi dik, derin ve dar vadinin tabanındaki suyun kenarında, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik şeridi yer alır. Sanki doğa kendini vadi içine gizlemiştir. Vadi çevresinde bozkır görünüşlü ve cılız bitki örtüsü hâkimdir. Vadinin yamaçlarına geldiğinizde ise zengin ve yeşil bir doğa parçasının vadi içinde saklandığını görürsünüz. İşte bu gizlenmiş olma durumu, vadinin özel yerini de belirlemiştir. Vadi tabanında bölgedeki karasal iklimden farklı olarak, Akdeniz iklimine yakın bir iklim görülmektedir. Vadi tabanı bu özelliği ile doğal bir mikroklima alanıdır. Buna bağlı olarak vadi tabanında başta Antep fıstığı olmak üzere çok çeşitli bitkiler yetişmektedir.


Ihlara Vadisi'ndeki kayalara oyulmuş freskli kiliseler korunarak, eşine rastlanmayan bir tarih hazinesi olarak günümüze ulaşmıştır. Hıristiyanlığın ilk yıllarından itibaren kayaların rahatlıkla kazılmasıyla meydana getirilen bu freskli kiliseler ve iskân yerleri 14 kilometre boyunca Ihlara'dan Selime'ye kadar devam eden Ihlara Vadisi içerisinde yer alırlar. İlk çağlarda Kapadokya Irmağı'nın (Patamos Kapadokus) ortasında tabiatla tarihin bir arada bulunduğu Ihlara Vadisi'ndeki bu kiliselerin ilk örnekleri MS IV. yüzyıla kadar görülmektedir. Kiliselerin resim tekniği iki kısma ayrılabilir. Ihlara civarındaki kiliseler "Kapadokya Tipi" olarak bilinen özellikler gösterirler. Bunlara örnek olarak: Eğritaş, Ağaçaltı, Kokar, Pürenliseki ve Yılanlı Kiliseleri verilebilir. Belisırma bölümünde bulunanlar ise "Bizans Tipi" resimlerle süslüdür.

Ihlara vadisi aynı zamanda çok güzel bir kamp yeridir. Bir fotoğraf ile örneklemek güzel olacaktır.





Fotoğraflar kamp yeridir isimli siteden alıntıdır.

Kocamın bana söz verip götürmediği yer 😁 neyse gideriz insallah 🥰

Alıntı yapılan: MaSaL - 26 Şubat 2023, 01:37:53Kocamın bana söz verip götürmediği yer 😁 neyse gideriz insallah 🥰
Bu taş kafamı yardı işte :D İlk fırsatta gideceğiz :love: :love: :love:

Ihlara Vadisi, Kapadokya'nın batı kesiminde yer alan derin bir nehir kanyonudur. Bölgedeki mağara ve kiliseler ortaçağdan kalmadır. Bölgenin Yunanca adı Peristrema'dır.

Bölgede 14 km boyunca uzanan Melendiz Nehri'nin ignimbirit adı verilen volkanik kayaları aşındırmasıyla oluşan bu eşsiz vadi, Hasan Dağı'nın kuzey etekleri boyunca uzanır. Su kaynaklarının tarıma elverişli alan yaratması nedeniyle bu bölge her zaman yerleşim yeri olarak kullanıldı. 

Ihlara Vadisi'nin en popüler bölümü, Ihlara Köyünden Belisırma bölgesine kadar olan 5 km'lik alandır. Belisırma ile Selime arasında Melendiz Nehri 9 km daha devam etmektedir ancak bu bölgede kilise yoktur.

Benzer Konular (5)

5161

Yanıtlar: 2
Gösterim: 818

4182

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1013

1290

Yanıtlar: 0
Gösterim: 879

222

Yanıtlar: 0
Gösterim: 950

280

Yanıtlar: 0
Gösterim: 850

Clicky