Hierapolis Antik Kenti Cehennem Kapısı - Denizli

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, Pamukkale'de kazı çalışmaları nedeniyle uzun zamandır ziyaretçilere kapalı durumda olan Cehennem Kapısı, Pagan inancında yer altı tanrısı Hades'e kurban verilen yer olan alandır.Sismik...

Başlatan: Asrevya - Güncelleme: 01 Aralık 2022, 22:43:19 - Gösterim: 900

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hierapolis Antik Kenti Cehennem Kapısı - Denizli

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, Pamukkale'de kazı çalışmaları nedeniyle uzun zamandır ziyaretçilere kapalı durumda olan Cehennem Kapısı, Pagan inancında yer altı tanrısı Hades'e kurban verilen yer olan alandır.




Sismik olarak faal bir alan üzerinde bulunan Cehennem Kapısı, yer altından su ile birlikte çıkan karbondioksit gazını da yüzeye taşıyor. Canlıların ölümüne neden olan gazların ortaya çıkardığı durum mistik bir gizem olarak kabul görüyor.



"GERÇEKTEN MUAZZAM BİR YER"

Turistlere rehberlik ederek bölgenin kültürel ve doğal güzelliklerini anlatan Muharrem Aldıbaş misafirlerine sürekli Cehennem Kapısı''nın hikayesini anlattığını fakat yakından gösteremediğini belirterek "Burası çok önemli bir yer. Çünkü burası kutsal bir yerdi Roma öncesinde de. Yer altı dünyasının tanrısı olan Hades'in kenti. O yüzden Hierapolis için çok özel bir anlamı var bu kapının. Uzun zaman açılmasını bekledik. Nihayet ve iyi ki açıldı. Bundan sonra çok daha fazla ziyaretçinin buraya geleceğini düşünüyorum. Hikayesini hep anlatıyorduk. Burayı gelip gerçekten var olduğunu göstermek çok belirleyici olacak" ifadesini kullandı.



HADES'E KURBANLAR VERİLİYORDU

Pagan inancına göre 'kutsal alan' olarak kabul edilen tarihi yapı, yer altı tanrısı Hades'e (Plüton) kurban verilen alan olarak biliniyor. Önünde ayinler yapılan mağarada rivayete göre Kybele rahiplerine bir şey olmazken Hades'e sundukları adaklar zehirli gazların etkisiyle ölüyor. Yer altından gelen zehirli gazlar ise üç başlı cehennem köpeği Kerberos'un nefesi olarak kabul ediliyor.



Hristiyan inancının yaygınlaşmasının ardından girişi kapatılan alanın yanına antik Roma döneminde Apollon Tapınağı inşa edildi. Cehennem Kapısı, Hierapolis Antik Tiyatro'nun hemen yanı başında bulunuyor. Bölge zengin tarihi kalıntılarla ilgi çekmeyi sürdürüyor.



Selami Aydın

Benzer Konular (5)

Clicky