Efes Antik Kenti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Efes Antik Kenti Hakkında Bilmeniz GerekenlerEfes Antik Kenti hakkında kısaca bilmeniz gerekenler, 2018 giriş ücretleri... Efes Antik Kenti hangi uygarlığa ait? İşte resimli anlatımla Efes Antik Kenti...UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde...

Başlatan: Moana - Güncelleme: 30 Ocak 2021, 19:25:06 - Gösterim: 698

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Efes Antik Kenti Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Efes Antik Kenti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Efes Antik Kenti hakkında kısaca bilmeniz gerekenler, 2018 giriş ücretleri... Efes Antik Kenti hangi uygarlığa ait? İşte resimli anlatımla Efes Antik Kenti...


UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve yılda ortalama 1 milyon kişinin ziyaret ettiği İzmir'deki Efes Antik Kenti, 100 yıldan bu yana yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekiyor.
Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere 4 bileşenden oluşan bölge, Antik dönemin en önemli merkezlerinden sayılıyor.
Tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9 bin yıl yerleşim görmüş bir yerden söz ediyoruz. Dile kolay!
Efes'te Helenistik ve Roma Dönemi'nin üstün kentleşme, mimarlık ve dini tarihine ışık tutan simgeler bulunuyor. Mesela...


Artemis Tapınağı: Antik dönemin yedi harikasından biri. İnşası sırasında sadece mermer kullanılmış ve 120 yılda yapılmış.
Meryem Kilisesi: Hz. Meryem'in İsa'nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği 431 tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği yer.
Bazilika: İsa'nın havarilerinden biri olan ve Yahya İncili'ni Efes'te yazan St. John'ın mezarı üzerine inşa edilen yer.


Meryem Ana Evi: Burası Meryem'in Aziz John'la birlikte son yıllarını geçirdiği düşünülen kilise. Bu kilisenin de bulunuşu oldukça ilginç bir hikâyeye sahip. Bir Alman köyünde yaşayan Anna Katharina Emmerick isimli, daha önce köyünden hiç çıkmamış olan bir kadın amansız bir hastalığa yakalanır. Hastalığa yakalandıktan sonra tanıması mümkün olmayan kişiler ve görmesi mümkün olmayan yerler hakkında çok tutarlı bilgiler vermeye başlar. Bu durum yazar Clemens Brentano'nun da dikkatini çeker ve kadının yanına yerleşir. Brentano kadın ölene kadar onunla kalır ve ölümünden sonra anlattıkları doğrultusunda Meryem'in yaşamını yazıp kitap haline getirir. 1891'de İzmir Fransız hastanesinde bu kitap topluca okunurken gerçeklik payının olup olmayacağı üzerine bir tartışma geçer ve bu küçük grup 29 Temmuz 1891 yılında kitapta anlatılanlar ışığında bu kiliseyi bulurlar. Meryem Ana Evi, şimdilerde Hristiyanlar tarafından hac mekanı olarak kabul ediliyor.


Efes Antik Tiyatrosu: Antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu özelliğini taşıyan bu tiyatro tam 24 bin kişi kapasiteli. Tiyatronun sahnesi maalesef yıkılmış ancak oturma alanları ***et iyi durumda. Ayrıca St.Paul'ün vaazlarının da gerçekleştiği yer olduğundan Hristiyanlık adına da çok önemli eser.
Celsus Kütüphanesi: Kütüphane dışarıdan iki katlı görünüyor ama aslında tek katlı ve yüksek tavanlı bir yapı. Burayla ilgili çok şaşırtıcı ve bir o kadar da komik bir iddia var. Kütüphanenin hemen karşısında bir genel ev bulunuyor. Diğer antik kentlere bakıldığında bu durumun ilk olduğu söylenemez. İddiaya göre, kütüphanenin içinden bu geneleve çıkan gizli bir geçit varmış! O dönem insanların toplumda dikkat çekmeden veya karısına yakalanmadan bu yoldan geneleve gittikleri rivayet ediliyor.


Yamaç Evler: Efesin zenginlerinin sitesi... 4 bin metrekare üzerine inşa edilen evlerin her birinin avlusu var. Evler döneme göre o kadar lüks ki, yerden ısıtma sistemiyle ısınıyorlarmış.
Yedi Uyurlar: Efsaneye göre dönemin yöneticilerinin baskılarından bezerek halkını terk eden 7 kişi bu mağarada yaşamaya başlamış. Hükümdar bu isyancıların kaçtığı mağarayı duymuş ve mağaranın girişini kapattırıp içeridekileri ölüme terk etmiş. Mağara girişine de içeridekileri cezalandırdığına dair bir tabela koydurmuş. Bu olaydan 200 yıl sonra mağaranın bulunduğu arazi sahibi mağaranın girişini açmış ve yedi uyurları görmüş. Yedi uyurlardan bazılarının yiyecek almak için köye inmesiyle de bu mucize gün yüzüne çıkmış.

Efes Antik Kenti nerede?

Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı antik bir ören yeri.
-İstanbul merkez Efes arası 541 kilometre 6 saat 20 dakika,
-Ankara merkez Efes arası 620 kilometre 7 saat 20 dakika,
-İzmir merkez Efes arası 80 kilometre 55-60 dakika,
–Aydın merkez Efes arası 130 kilometre 2 saat 10 dakika sürüyor.

Benzer Konular (5)

5596

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2306

793

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4565

3923

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1474

Clicky