Antalya'nın Güzel İlçesi Gündoğmuş'un Köyleri

Akyarı (Balur)Bu şirin köyümüz Akyar adıyla da bilinir. Antalya şehir merkezine 185, Gündoğmuş'a 35 km mesafededir. Denizden yüksekliği 1500 m civarındaki bu köy, diğer Gündoğmuş köyleri gibi dağlık bir alanda yer alır. Köyün...

Başlatan: Gezginturk - Güncelleme: 08 Ağustos 2024, 10:12:02 - Gösterim: 984

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

13 Aralık 2024, 12:06:34 #20 Son düzenlenme: 13 Aralık 2024, 21:40:01 Gezginturk
Antalya'nın Güzel İlçesi Gündoğmuş'un Köyleri


Ortaköy Bademli

Ortaköy, belde statüsündeyken 12 Kasım 2012'de kabul edilen 6360 sayılı kanunla mahalle statüsüne geçmiştir.

09 Haziran 2004 tarihinde Ortaköy Beldesi, Ortaköy Bademli ve Ortaköy Merkez olarak ikiye ayrılmıştır.

Ortaköy Merkez, Ortaköy Bademli'nin 1.5 km kadar doğusunda olup, her iki köy de Ulugüney Çayı'nın kuzeyinde yer alır.

Bu bölge, yemyeşil dağların arasında çok da derinde olmayan bir yerde konuşlu olması sayesinde gün ışığından uzun süre faydalanabilen bir vadi köyüdür.
Köyün kuzeyinde meşhur Oğuz ve Barçın Yaylaları yer alır. Bu yaylalar, 2425 rakımlı meşhur Geyik Dağı'nın eteklerindedir.

Pembelik Köyü
Pembelik Köyü, bölgenin en meşhur köylerindendir. Gündoğmuş'un ormanlarının artık sona ermeye başladığı Geyik Dağları'nın eteklerinde kurulu bu köyümüzün adının "pembe"den değil, "pamuk"tan geldiği söylenir. Eskiden bu köyümüzde en meşhur tarımsal ürün pamukmuş. Pamukluk anlamına gelen "Pambılık" ismi kullanılırken, söylemesi daha kolay ve kulağa daha hoş geldiği için "Pembelik" adı kullanılmaya başlanmış. 

Doğa gezginlerinin ilgi gösterdiği yaklaşık 5 km'lik mesafeye sahip, orta zorluk seviyesindeki Pembelik - Değirmendere - Kırkdönme Parkuru da bu köyümüzden geçmektedir.

Senir Köyü

Senir köyü, Ulugüney Çayı'nın 4 km kadar kuzeyinde yer alan bir yayladır. Gündoğmuş'un her yerinde olduğu gibi burada da Roma harabeleri vardır. Kese Mevkii adıyla da anılan Casae Antik Kenti, Senir köyünün yakınlarındadır.

Bu bölge, ilerleyen dönemlerde Selçukluların egemenliğine girmiş ve ardından da II. Bayezit Döneminde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Bu güzel köyümüz maalesef 2021 yılında bölgede çıkan yangında büyük hasar almıştır.

Turistik önemi büyük olan Isaura Yolu güzergahının bazı parkurları Senir köyünden geçmektedir.

Benzer Konular (5)

Clicky