Türk kültüründe kahvaltı çok önemli bir yere sahip. Peki, diğer ülkeler güne nasıl başlıyor? Sizler için hazırladığımız içeriğimizde ülkelere göre kahvaltı kültürünü mercek altına aldık. Yazının devamı için içeriğimize göz atabilirsiniz. Kahvaltı; birçok kültürde önemli bir yere sahip. Özellikle özel günler, hafta sonları ve tatillerde kahvaltı daha da önemli bir öğün haline geliyor. Birçok kültür için kahvaltı önemli bir yere sahipken
her kültürde farklı kahvaltı alışkanlıkları bulunuyor. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde farklı kültürlerdeki kahvaltı alışkanlıklarını inceledik. Dilerseniz kültürlerin kahvaltı alışkanlıklarını daha yakından incelemeye başlayalım.
İngiliz Kahvaltı Kültürü İngiliz kahvaltı kültürü, dünya tarafından tanınan ve birçok ülke de de izlerini taşıyan bir kültürdür. İngiliz kahvaltısının olmazsa olmaz yiyecekleri yumurta, sosis, kuru fasulye, kızarmış ekmek, patates, bacon, mantar, domates ve black pudingdir. Tabaktaki en enteresan yiyecek kuru fasulye gibi gözükse de aslında birçoğumuz yiyemeyeceği başka enteresan bir yiyecek daha bulunmaktadır: O da black pudingdir.
Black puding domuz veya kuzu kanından yapılan bir salamdır. İngiliz kahvaltısının yanında genellikle çay veya portakal suyu tercih edilir. İngiliz kahvaltı kültürü birçok kahvaltı kültürüne göre yağlı ve sağlıksız olarak görülür.
Fransız Kahvaltı Kültürü Birçok ülkenin kahvaltı kültüründen farklı olarak Fransız kahvaltı kültürü, ağırlıklı olarak tatlıdan oluşur. Kruvasan, krep, reçel, baget ekmek ve kahve ile kahvaltılarını tamamlayan Fransızlar, çeşit çeşit peynire sahip olsalar da
kahvaltıda peynir tüketmeyi tercih etmezler. Fransız kültüründe kahvaltı, kalabalık gruplarla yapılmayı tercih edilen bir öğün değildir. Genellikle insanlar bireysel kahvaltı ederler. Bu yüzden Fransız kültürünün kahvaltıya pek önem vermediğini söyleyebiliriz.
İtalyan Kahvaltı Kültürü
Fransa gibi İtalya'da da kahvaltı önem verilen bir öğün değildir. Genellikle
cappucino içilir. Cappucino'nun yanında içerisine kayısı reçeli koydukları hamurdan yapılan bir yiyecek veya pastaneden alınan tatlı ve tuzlu bisküviler tüketirler. Kısacası İtalyan kahvaltı kültürünün olmazsa olmaz parçası Cappucino'dur.
İsviçre Kahvaltı Kültürü
İsviçre kahvaltı kültüründe hafta içi, genellikle yoğurtla birlikte granola veya yulaf tüketirler. Hafta sonu ise brunch yapmayı tercih ederler.
Zopf adını verdikleri İsviçre ekmeği, peynir çeşitleri, patatesli krep, bal, tereyağı ve reçel kahvaltılarının olmazsa olmazlarıdır. Hafta içi kahvaltı edememelerinin acısı hafta sonu çıkarırlar.
Japon Kahvaltı Kültürü
Japon mutfağını seviyorsanız Japonya'da kahvaltı ederken zorluk çekmezsiniz çünkü neredeyse gün içinde yedikleri yemeklerin tamamını kahvaltıda da tüketiyorlar. Geleneksel Japon yemeklerinden olan pilav, miso çorbası, balık ve sebze turşusu kahvaltı kültürlerinin birer parçası. Günlük yemeklerden farklı olarak
hafif tatlı bir tada sahip olan omletleri de mevcut.
Amerikan Kahvaltı Kültürü
Amerikan kahvaltı kültürünü ve İngiliz kahvaltı kültürünü birbirlerine benzetirsek yanılmış olmayız. Tıpkı İngiliz kahvaltısında olduğu gibi Amerikan kahvaltısında da
kızarmış ürünler sık sık karşımıza çıkar.Yumurta, bacon, waffle, pancake, meyve, donut, krem peynir ve mısır gevreği Amerikan kahvaltısını oluşturan yiyecekler. Amerikan kahvaltı kültüründe tatlı ve tuzlu yiyecekler birlikte tüketilir. Bu yüzden birçok kişi tarafından Amerikalıların kahvaltı kültürü sağlıksız olarak görülür. Amerikan kahvaltı kültürünün bir diğer vazgeçilmez parçası ise filtre kahvedir. Kahvaltıda muhakkak filtre kahve tüketilir.
Rus kahvaltı kültüründe Japon kahvaltı kültüründe olduğu gibi deniz ürünlerini görürüz. Biz sabahları deniz ürünü tüketmeyi tercih etmesek de Rus kahvaltı kültüründe deniz ürünleri önemli bir yere sahiptir. Genellikle kahvaltıda
havyar ve lakerda tüketmeyi tercih ederler. Lakerda ve yumurtadan yapılan ekmekleri kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Ruslar sabahları kahvaltı sonrasında votka tüketmeyi de tercih ederler.
Rus Kahvaltı KültürüAlmanya: Bol çeşit, bol kaloriAlmanlar da Türkler gibi kahvaltıda bol çeşit severler. Farklı tipte ekmek ve peynirler, şarküteri ürünleri, yumurta, reçel, tereyağı, meyve ve yoğurt sofralarından eksik olmaz. Türk nüfusunun yüksek olduğu Almanya'da yaşayan Türkler bu yüzden kahvaltı özlemi çekmezler. Lezzetli kruvasanları da olmazsa olmazlar arasındadır. "Konfitüre" dedikleri yuvarlak reçelli ekmekleri ise donut'ı andırır ve çok sevilir. Karaciğer ezmesi sucuğu gibi etten yapılan ilginç yiyecekleri de sabah tüketmeyi severler. Güne kalorili ve pek de sağlıklı olmayan bir şekilde başlayan Almanlar, damak tadından daha çok doymaya önem verirler.
Türkiye bonusu: En güzel kahvaltıListenin en güzel kahvaltısı Türkiye'de desek yalan olmaz. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, haşlanmış ve rafadan yumurtalar, simit, pastırma, reçel çeşitleri, menemen, sucuk, tost, portakal suyu, çay... Ne ararsanız bir Türk kahvaltısında bulabilirsiniz. Doğuya da gitseniz batıya da gitseniz sonuç değişmez. Türk insanı kahvaltıda bol çeşit ister ve az yemekle yetinmez. Kahvaltı esnasında içilen çayın üzerine cila niyetine Türk kahvesi içmek ise tipik bir Türk alışkanlığıdır. Kahvaltıya manevi olarak önem veren bu millet için ailece yapılan kahvaltıların yeri bir başkadır.